ΝΕΑ

Αλλαγή στο τρόπο εξέτασης των Αρχαίων στο Λύκειο

Αλλάζει ο τρόπος των γραπτών εξετάσεων στο μάθημα των αρχαίων Ελληνικών στα Λύκεια με νέο τροποποιητικό προεδρικό διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υποβαθμίζει τις ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού και ταυτόχρονα «ενισχύει» τις ερμηνευτικές ερωτήσεις.

Βάσει του προεδρικού διατάγματος, οι μονάδες που αφορούν το γλωσσικό περιεχόμενο «ψαλιδίζονται» και προστίθενται στις ερμηνευτικές ερωτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η μετάφραση βαθμολογείται με 30 μονάδες και στη συνέχεια τίθενται επτά ερωτήσεις από 10 μονάδες η καθεμία.
  • Στην Α και Β Λυκείου προτείνεται στον εκπαιδευτικό εκτός από τα προβλεπόμενα (μια ερώτηση για τη γραμματική και μια για το συντακτικό) να προσθέσει και μια ερώτηση κλειστού τύπου (σωστό/ λάθος, πολλαπλής επιλογής) στο γραμματειακό είδος του κειμένου, στο συγγραφέα ή στο έργο του. Στην περίπτωση που δεν τεθεί το σχετικό ερώτημα τα 10 μόρια που υπολείπονται θα μοιραστούν στις ερμηνευτικές ερωτήσεις που από τα 10 μόρια θα πάνε στα 15
  • Στη Γ Λυκείου προτείνεται και μια επιπλέον ερώτηση κατανόησης πέραν των δύο ερωτήσεων για γραμματική και συντακτικό αντίστοιχα. Αν δεν τεθεί η ερώτηση τα 10 μόρια επιμερίζονται και πάλι στις ερμηνευτικές ερωτήσεις που πλέον βαθμολογούνται με 15 μόρια.

Ένα ακόμα ζήτημα που τέθηκε για τη φετινή χρονιά είναι η αφαίρεση της «κλασικής» ερώτησης από την εισαγωγή του σχολικού εγχειριδίου των Αρχαίων. Το σκεπτικό είναι η απομάκρυνση της εξεταστικής διαδικασίας από την αποστήθιση με στόχο τη σύνθεση ερωτημάτων που θα είναι συνδυαστικά και δεν θα αφορούν την αναπαραγωγή αυτούσιων αποσπασμάτων από το σχολικό εγχειρίδιο. Βέβαια, όπως σημειώνουν από το υπουργείο, η αφαίρεση της συγκεκριμένης ερώτησης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η διδακτέα ύλη δεν περιλαμβάνει το κομμάτι της εισαγωγής του έργου που μελετούν οι μαθητές.

Log in

Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τους Όρους χρήσης και την Πολιτική χρήσης δεδομένων.