ΑΡΘΡΑ

Επαγγέλματα με προοπτική στο μέλλον

 

 

Η κρίση αλλά και η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας φέρνει μεγάλες ανατροπές στην αγορά εργασίας και στα επαγγέλματα όλων των κλάδων. Οι επιλογές των νέων για δουλειά και η ζήτηση που μπορεί να υπάρχει από τις επιχειρήσεις, διαφοροποιούνται τόσο, με αποτέλεσμα ο κάθε μελλοντικός φοιτητής να πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις προοπτικές που έχει μετά το Λύκειο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Θεόδωρου Κατσανέβα και της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που θα έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερες απολαβές και προοπτικές ταχύτερης ανέλιξης, σύμφωνα με το ισχύον περιβάλλον, το οποίο αλλάζει συνεχώς.

Τα Τουριστικά επαγγέλματα αποτελούν μία καλή επιλογή, καθώς ο τουρισμός συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους βασικούς εργοδότες και νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας, που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους και υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία.

Η Ναυτιλία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που προσφέρει πρόσφορο έδαφος για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να διατηρηθούν παγκοσμίως και ακόμη και στις δύσκολες μέρες καταφέρνουν να δίνουν ευκαιρίες στους νέους που επιθυμούν να εργαστούν σε αυτές.

Οι προβλέψεις μέχρι το 2020, αναφέρουν ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας στο πρωτογενή τομέα θα είναι φυσιολογικά απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το τρίπτυχο γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία έχει εξαιρετική θέση στη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη. Κάποια από τα επαγγέλματα είναι ο τεχνικός αγροτουρισμού και στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Η Πληροφορική είναι ένας ακόμη τομέας που κατάφερε να μείνει σχεδόν ανεπηρέαστος από την κρίση. Η ζήτηση για ανθρώπους που ασχολούνται με την τεχνολογία αυξάνεται διαρκώς, και κυρίως όσων ασχολούνται με τα κομμάτια που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας. Αυτά του Hardware, Software, δικτύων και ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Ένας ιδιαίτερα ελπιδοφόρος κλάδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι η Ηλεκτρονική Εγκληματολογία.

Τα επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας συνεχίζουν να απορροφούν αρκετό κόσμο, ιδιαίτερα, οι εργοθεραπευτές και οι φυσιοθεραπευτές, έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν μία θέση εργασίας στον τομέα τους αμέσως μετά τις σπουδές τους ενώ το ίδιο προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη Διαιτολογία, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν επιτρέπουν σε αρκετούς να ασχοληθούν με τη διατροφή και την υγεία τους, ωθώντας τους να ζητήσουν τις συμβουλές και τη βοήθεια των ειδικών.

Όσον αφορά τις Πολυτεχνικές σχολές, μπορεί τα κατασκευαστικά επαγγέλματα να παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα απορρόφησης, αλλά η κατάσταση για τους Μηχανολόγους μηχανικούς και τους Χημικούς μηχανικούς παραμένει σχετικά ικανοποιητική.

Οι Θεωρητικές Επιστήμες σημειώνουν αρνητικές προοπτικές δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το Coaching και τη Συμβουλευτική Ψυχολογία, έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο που δίνει στους απόφοιτους την ευκαιρία να εργαστούν ως σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Παρατηρείται πως το κλασσικό μοντέλο της απόλυτης στόχευσης και εξειδίκευσης στις τεχνικές και τεχνολογικές δεξιότητες φαίνεται να μην είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση στη σημερινή εποχή και ακόμα περισσότερο στο εγγύς μέλλον.

Η ύπαρξη τεχνικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων δηλαδή, είναι μεν αναγκαία συνθήκη αλλά όχι και ικανή για να μας εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση και επιτυχία στο μέλλον.

Συνεπώς, ένας νέος που θα κάνει τις σωστές επιλογές σύμφωνα με τις ανάγκες και τον παλμό της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με το τι του αρέσει και ταιριάζει στην προσωπικότητά του, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί επαγγελματικά και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Σε επόμενό μας άρθρο θα εξετάσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια το κάθε επάγγελμα και τις ιδιαιτερότητές του ξεχωριστά, καθώς και τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που απαιτούνται.

 

Log in

Συνεχίζοντας την περιήγηση συμφωνείτε με τους Όρους χρήσης και την Πολιτική χρήσης δεδομένων.